'Een blik op een toekomst met onbegrensde mogelijkheden, maar ook onbegrensde gevaren.' - interview met Deevid De Meyer
IT-ingenieur Deevid De Meyer is gespecialiseerd in Artificiële Intelligentie (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Of met andere woorden: het zorgt ervoor dat machines zichzelf slimmer kunnen maken en steeds menselijker gedrag kunnen vertonen, zoals redeneren, leren en plannen. Dit werpt meteen heel wat vragen op over onze toekomst. Deevid werpt er graag een licht op tijdens zijn lezing 'de impact van technologie op de maatschappij' op dinsdag 16 november.
Artificiële Intelligentie en aanverwante termen zijn voor de meeste mensen nogal abstract, hoewel ze nu al alomtegenwoordig zijn in ons dagelijkse leven. Hoe maak je het onderwerp behapbaar? Wat mogen we verwachten van de lezing?
De Meyer: 'We gaan eerst op reis doorheen de tijd om te kijken wat de impact van technologie op onze maatschappij was in het verleden. Van de uitvinding van het vuur tot de atoombom, de menselijke geschiedenis is een aaneenschakeling van technologische revoluties die onze maatschappij totaal veranderd hebben. Vervolgens werpen we een blik op de toekomst door te kijken naar het heden: Artificiële Intelligentie, bio- en nanotechnologie en een nakende energierevolutie zijn allemaal sterke kandidaten om onze toekomst grondig overhoop te gooien. Een blik op een toekomst met onbegrensde mogelijkheden, maar ook onbegrensde gevaren.'
Artificiële Intelligentie, bio- en nanotechnologie en een nakende energierevolutie zijn allen sterke kandidaten om onze toekomst grondig overhoop te gooien. Een blik op een toekomst met onbegrensde mogelijkheden, maar ook onbegrensde gevaren.
Dat klinkt bijzonder interessant, maar ook wat angstaanjagend. Vanwaar jouw interesse in het onderwerp?
De Meyer: 'Als zoon van een informaticus en kleinzoon van een historicus stond ik altijd met één voet in het verleden en één voet in de toekomst. Na een studie computerwetenschappen ben ik begonnen als programmeur Ik heb echter vrij snel beslist om mijn eigen start-up op te richten rond Artificiële Intelligentie: Brainjar.'
We kijken ernaar uit om je te ontvangen in Aalst. Heb je trouwens een link met onze stad?
De Meyer: 'Niet rechtstreeks, maar als inwoner van Ronse, een stad met een eigen rijke carnavalstraditie, kom ik wel vaak naar Aalst Carnaval.' :-)
Naast lezingen brengen wij ook podiumkunsten in ons cultuurhuis. Zijn er artistieke disciplines die jou als IT'er interesseren?
De Meyer: 'Ik heb niets dan appreciatie voor iedereen die een publiek kan captiveren! Zelf moet ik toegeven dat ik momenteel meer op het podium sta om presentaties te geven, dan achter mijn computer zit.'
Bedankt voor het gesprek, we kijken uit naar je verhaal!