Interview met Flip Kowlier
Flip Kowlier voorstellen in het West-Vlaams zou zo klinken: 'ie werkt knie over elleboge'. Een harde werker dus. Naast muziek maken bij zijn groepen Ertebrekers en 't Hof van Commerce, verzorgt hij het huisorkest van 'De Ideale Wereld' en 'Jan Jaap op Zondag' én schrijft hij kinderboeken. Toch is het al acht jaar geleden sinds zijn vorige album verscheen. Daar zijn allerlei redenen voor (we zullen het niet meer over een bepaalde pandemie hebben), maar die zijn minder interessant dan de plaat die hij momenteel in een theatertournee voorstelt. Op 28 januari staat hij met zijn muzikanten op het podium van De Werf en het goede nieuws is dat jij er nog bij kan zijn! Lees je eerst mee?
Hoe voelt het om opnieuw te touren en op een podium te staan?
Wel, eigenlijk heel goed. We hebben het geluk gehad dat we vorig jaar al op een aantal festivals konden spelen. Daardoor zijn we wel weer opgewarmd. Om nu terug naar de zalen te gaan is anders, maar ook leuk omdat het intiemer is dan een festivalweide en het zittende publiek aandachtiger is, in het beste geval dan toch.
Is er een nieuwe Flip Kowlier opgestaan? In welke zin verschilt ‘September’ van eerder werk?
Ik denk niet dat er zozeer een nieuwe Flip Kowlier is opgestaan. ‘September’ is wel degelijk een vervolg op wat ik allemaal al gedaan heb. Sommigen zeggen dat het neigt naar wat ik in mijn begindagen deed. Ik weet niet of dat zo is. Het ligt waarschijnlijk en dan vooral tekstueel, dichter bij mezelf. ‘September’ is rustig, eenvoudig, soms nostalgisch en heel rechttoe rechtaan.
Wat wil je vertellen?
Ik vertel graag over mijn observaties, de dingen die ik in het dagelijkse leven zie. Dat zijn vaak kleine dingen over mijn leven, liefde en verdriet en daar maak ik dan iets persoonlijks van. Ik probeer eerlijk te zijn.
Dit kan Flip Kowlier als geen ander: diepe gedachten verpakken als eenvoudige situaties. (De Standaard, 23/4/22)
Wat mogen de Aalstenaars verwachten?
Alvast niet dat ik hun dialect zal imiteren, want dat kan ik helaas niet. Misschien is dat maar goed ook, laat mij maar West-Vlaams babbelen. Voor de rest wordt het een heel warme en gezellige show, waarin we vertellen en muziek spelen natuurlijk.
Wanneer is een optreden voor jou geslaagd?
Als muzikant voel je wel wanneer je goed speelt en wanneer het wat moeilijker gaat, maar het belangrijkste is dat het publiek mee is. Ik heb al concerten gespeeld die ik zelf goed vond, maar waarbij het publiek niet volgde. Dan is de vraag of het wel echt zo goed was als ik dacht natuurlijk. Voor deze theatertour val ik terug op muzikanten waarmee ik al jaren samenwerk, Peter Lesage, Karel Debacker, Pieter Van Buyten, Raf Timmermans. Dat voelt als thuiskomen.
Wat zijn je toekomstplannen?
Eerst werken we onze tour langs de cultuurcentra af, tegen de zomer spelen we opnieuw op enkele festivals en dan begin ik aan nieuw materiaal. Of dat dan voor Ertebrekers, ’t Hof van Commerce of mezelf zal zijn, dat weet ik niet. Momenteel werk ik ook voor televisie, dus rusten zit er voorlopig niet in.